به کمک فایل robots.txt میتوانیم دقیقا مشخص کنیم که کدام یک از این رباتها به کدام بخشهای سایت اجازه دسترسی دارند و کدام یک باید دارای محدودیتهایی برای بررسی سایتمان باشند. گوگل هم به انواع مهمترین موتور جستجو دنیا، چندین ربات مخصوص و مهم برای بررسی صفحات و اطلاعات موجود در اینترنت طراحی کرده است که با توجه به اهمیت آنها به صورت ویژه آن را بررسی میکنیم. شرکتهای مختلف با اهداف متفاوتی اقدام به ساخت و استفاده از این رباتها میکنند. مدیریت رباتها برای راهاندازی یک وبسایت یا برنامه ضروری است، زیرا حتی فعالیت خوب رباتها میتواند بر سرور مبدا بار اضافه وارد کند و سرعت وب را کند یا از بین ببرد. یک فایل robots.txt که به خوبی ساخته شده باشد، یک وب سایت را برای سئو بهینه نگه میدارد و فعالیت خوب ربات را تحت کنترل نگه میدارد.
فایل Robots.txt وظیفه هدایت و راهنمایی ربات های خزنده گوگل در هنگام بررسی صفحات سایت ها را به عهده دارد. این فایل، در واقع یک فایل متنی بوده که اجازه دسترسی به صفحات سایت را به ربات های خزنده گوگل می دهد. داشتن چند نقشه سایت ضرورتی ندارد ولی در برخی از موارد با توجه به تعداد زیاد صفحات و موضوعات یک سایت ساخت چند نقشه سایت لازم هست اگر سایت مپ شما بیشتر از آدرس در خود داشته باشد. گوگل توصیه میکند سایت خود را به چند فایل نقشه سایت کوچکتر تقسیم کنید. در اینصورت فایل مربوط به هر سایت مپ باید در یک فایل ایندکس نقشه سایت لیست شود. موتورهای جستجو در مورد محتوای تکراری حساس هستند ، با این حال، برای خزیدن صفحات محتوای تکراری و نمایش آنها در SERP ها، نیازی به ربات ندارید.
- این ابزار نمیتواند به صورت مستقیم فایل robots.txt را ویرایش کند.
- در انتها هم با زدن دکمه submit از گوگل بخواهید تا فایل جدید را دریافت و بررسی کند.
- اگرچه گوگل صفحاتی که در فایل Robots.txt محدود شدهاند را خزش و ایندکس نمیکند، اما ممکن است از سایر صفحات، لینکهایی به این صفحات محدود شده وجود داشته باشند که موجب ایندکس شدن این صفحات شوند.
- اکثر موتورهای جستجو از قوانین یکسان استفاده میکنند، بنابراین نیازی نیست برای هر موتور جستجو یک دستورالعمل مجزا نوشته شود.
به عنوان یک فایل متنی، در واقع می توانید با استفاده از دفترچه یادداشت ویندوز یک فایل ایجاد کنید. فایل Robot.txt در دایرکتوری روت سایت شما ذخیره می شود؛ برای پیدا کردن آن می توانید به دسترسی FTP در سی پنل یا دایرکت ادمین بروید. این فایل حجم سنگینی ندارد و در اکثر مواقع نهایتاً چند صد بایت خواهد بود. ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم. بعد از کلی گشتن تو نت دنبال پیدا کردن مشکلم، شما واقعا یه محتوای کاربردی نوشتید، بقیه یه چیز تکراری رو کپی زدن از هم.
چگونگی تاثیر سرعت سایت بر سئو و رتبه بندی گوگل (راهنمای 2021 در خصوص سرعت… اگر مطمئن نیستید که Robots.txt را دارید یا نه میتوانید به سادگی در انتهای آدرس سایت خود یک Robots.txt را تایپ کنید تا مشخص شود که سایت شما دارای این فایل است یا خیر. فقط کافی است در انتهای آدرس یک سایت کلمه Robots.txt را قرار دهید تا این فایل را برای شما نشان دهد. مجله خبری سئو افزونه رنک مث هم که به تازگی به یکی از رقبای جدی پلاگین یواست تبدیل شده، برای ویرایش مستقیم فایل robots.txt بخشی را در نظر گرفته است. با اینحال در سیستم مدیریت محتوا وردپرس به لطف پلاگینهای مختلف که برای آن طراحی شده است، کار حتی از این هم راحتتر است. اولین و مهمترین نکته حساس بودن رباتها و خزندهها به کوچک یا بزرگ بودن حروف است.
شروع ماجراجویی در وب
همانطور که می بینید، ما عنکبوت ها را از خزیدن صفحه مدیریت WP منع می کنیم. اما اگر تعداد صفحات فراتر از حد انتظار بود (به URL صفحاتی که فهرست بندی شده اند که شما نمی خواهید توجه نمایید) زمان آن است که از Robots.txt استفاده نمایید. و صفحاتی را که تشخیص دهد که مهم نیستند، یا کپی از صفحات دیگر هستند را فهرست بندی نمی کند. بنده پیشنهاد می کنم برای این کار از افزونه استفاده نکنید و صفحات را با دستور htaccess ریدایرکت کنید تا یک بار برای همیشه این مشکل را حل کنید چون همونطور که گفتم افزونه ها ممکن است در این تعداد صفحات دچار مشکل شوند. مخصوصا اینکه بقیه مقالات اصلا توضیح نداده بودن که چطوری میشه به این فایل دسترسی داشت و کجای هاست هستش. این مقاله به کوشش رامین محمودی، حسین بابائی، صفیه منتظری و دیگر اعضای تیم نوین تولید شده است.
این موضوع را به عنوان هشداری در گوگل در مورد جایگذاری شبکه های اجتماعی از جمله اینستاگرام یا سایر تصاویر و مشکلات سئو که می توانید ایجاد کنید موثر خواهد بود. در یک فایل Robots.txt با چندین دستورالعمل، میتوان قوانین مجاز به دسترسی و عدم مجاز به دسترسی را ایجاد کرد. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید یک Robots.txt مشخص شده است که در آن قواعد مختلف برای رباتها توسط یک کاربر ایجاد شده است. رباتها و خزندهها فقط به مواردی که به آنها دسترسی یا همان کد follow داده شده است میتوانند مراجعه کنند. برای ایندکس نشدن صفحات یک وب سایت روش دیگری به جز فایل Robots.txt وجود دارد که از طریق آن نیز میتوانید از ایندکس شدن برخی صفحات جلوگیری کنید. متا تگ نوایندکس نیز به منظور ایندکس نشدن صفحات سایت مورد استفاده قرار میگیرد.
با ایجاد فایل Robots.txt میتوانید از ایندکس شدن صفحات غیرضروری سایت و یا صفحاتی که هنوز دارای محتوای مناسبی نیستند و یا قوانین سئو در آنها پیاده نشده است به راحتی جلوگیری نمایید. انجام این کار تاثیر مستقیمی بر سئو سایت شما دارد و تنها صفحات استاندارد و معتبر را در دسترس رباتها و سپس کاربران قرار خواهد داد. در این حالت، برای جلوگیری از نمایش صفحات سایتمان در این موتورهای جستجو باید به کمک روشهای مسدودسازی مثل گذاشتن پسورد بر روی صفحاتی که نمیخواهیم به کاربران نمایش داده شوند، دسترسی آنها به این صفحات خاص را از بین ببریم. یک فایل robots.txt حاوی دستورالعملهایی برای رباتها است که به آنها میگوید به کدام صفحات وب میتوانند دسترسی داشته باشند و به کدام صفحات نباید بروند. فایلهای robots.txt برای خزندههای وب موتورهای جستجو مانند Google مرتبط هستند. در این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت که فایل Robots.txt چیست؟ همچنین نحوه بهینه سازی فایل robots.txt برای موتورهای جستجو را به شما آموزش خواهیم داد.