آشنایی با انواع بتن های مورد مصرف در صنعت ساختمان

در این مقاله انواع مختلف بتن و خاصیت های هر کدام را برای شما ارائه خواهیم کرد. در سال های اخیر با توجه به خاصیت تطبیق پذیری استفاده از انواع بتن و سازگاری با شرایط خاص بسیار مورد توجه افراد واقع شده است. با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی مواد بسیار زیادی در تشکیل و شکل گیری بتن کشف و تولید شده است. بتن ها به دلیل طرح اختلاط، محل کاربرد، روش ساخت، مصالح به کار رفته شده و نوع واکنش هیدراتاسیون به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود؛ و هرکدام دارای عملکرد مختص خود می باشد.

بتن پاشیده را می توان به دو دسته کلی از نظر روش اختلاط تقسیم کرد. این نوع بتن بسیار روان است و بدون نیاز به هیچ کار اضافی و تنها با وزن خود در منافذ مختلف نفوذ کرده و بعد از بتن‌ریزی نیز نیازی به انجام ویبره با شیلنگ ویبراتور نیست. روان بودن این بتن به دلیل نسبت زیاد آب به سیمان نیست؛ چراکه این کار مضرات بسیاری برای بتن در بر دارد بلکه این کار با اضافه‌کردن برخی افزودنی‌های قالب بتن روان‌کننده صورت می‌گیرد.

  • پس از بتن ریزی باید بلافاصله توجه لازم به فرایند عمل آوری معطوف گردد.
  • فیسینگ ها ، قطعات پیش ساخته بتنی هستند که در سایزها و نماهای مختلف ساخته می شوند.
  • یکی از مسائل مهم برای استفاده از بتن در ساختمان های بلند، روش انتقال آن به ارتفاعات بلند است.
  • فوق روان کننده ها کارایی بتن را به نسبت استفاده از روان کننده ها بالاتر می برند و خواص مضری برای بتن به همراه نخواهند داشت.
  • بتنی که در یک کارگاه بتن ساخته و آماده می شود را بتن آماده می گویند.

تفاوت اصلی این نوع بتن در شیوه‌ی اجرای آن با سایر بتن‌ها می‌باشد. در این نوع فرایند بتن یا ملات با سرعت و فشار بالا بر روی یک سطح پاشیده می‌شوند تا لایه‌ای خودنگهدار، باربر، متراکم و سخت ایجاد شود. بتن پیش تنیده به حالتی از بتن‌های مسلح گفته می‌شود که عموما به کمک کابل‌های فولادی، به سازه مورد نظر تنش فشاری وارد می‌کند.

بتن مسلح به میلگرد

با وجود گران‌تر بودن میلگردهای الیاف شیشه نسبت به میلگردهای اپوکسی، این مصالح از وزن کم‌تر، مقاومت کششی بالاتر، عایق حرارتی، عدم هدایت جریان الکتریکی و طول عمر بیشتر بهره می‌برند. آیا می‌دانستید برای المان‌های سازه‌ای که در برابر تشعشعات هسته‌ای قرار دارند، باید از بتن‌های سنگین استفاده کرد؟! یا بتن‌های سبک چه تاثیر زیادی در جهت کاهش وزن سازه می‌توانند داشته باشند؟! تا به حال در مورد بتن‌های پلیمیری ، الیافی و غیره شنیده‌اید؟! بتن‌ها انواع مختلفی دارند که هر کدام از آن‌ها با توجه به شرایط و اهداف مورد نظر پروژه انتخاب می‌شوند.

بتن آماده

زمانی که فومها از مواد جدا می‌شوند محصول جامد ولی هنوز نرم است که بشکل پنل و بلوک بریده شده و برای مدت ۱۲ساعت در اتاقک اتوکلاو قرار داده می‌شود. بتن غلتکی به مقدار ریزدانه بیشتری برای دستیابی به دانه بندی مناسب و برای عملکرد مناسب تحت تراکم با غلتک ارتعاشی، نیاز دارد. به منظور حداقل سازی جداشدگی و حصول سطح صاف در بتن غلتکی روسازی راه، معمولاً اندازه حداکثر سنگدانه در آن از ۱۹ میلیمتر (۳/۴ اینچ) تجاوز نمی کند. کاربرد مقادیر مواد سیمانی زیادتر و سنگدانه های با کیفیت بهتر در بتن غلتکی آن را نسبت به مخلوط های خاک- سیمان متمایز می سازد. به منظور ایجاد تراکم کافی در بتن غلتکی لازم است تا این بتن به اندازه کافی خشک باشد تا بتواند وزن غلتک ارتعاشی را که از روی آن عبور می کند تحمل نماید. همچنین لازم است تا به اندازه کافی مرطوب باشد تا خمیر سیمان در هنگام اختلاط و در حین تراکم بتواند بخوبی در بین ذرات سنگدانه پخش شود.

آشنایی با انواع بتن های مورد مصرف در صنعت ساختمان